14:00

Ohtana/Aapua FF

Referat: Kiruna FF 2 - Ohtana/Aapua FF

Kiruna FF 2 och Ohtana/Aapua spelar 2-2 (1-0) på ett kylslaget Lombia.

Inledningskvarten är spelmässigt jämn där OAFF skapar några hörnor som ser farliga ut men det blir ändå inga målchanser utav dom. Andra kvarten blir FF:s och i den 20:e minuten frispelas Don Susat av Erik Lantto, skottet från snäv vinkel är välplacerat och smiter in vid Kottens vänstra stolpe till 1-0. Sista kvarten av första halvlek blir OAFF:s bästa i hela matchen och spelet är nu förlagt kring FF:s straffområde. Trots bra spel med stort bollinnehav lyckas vi inte få till några giftigare lägen. Bästa chansen är ett bra skottläge där Martin Pantzare skjuter strax över ribban. Vi går till paus med ledning för Kiruna med 1-0 i en totalt sett jämn första halvlek.

Andra halvlek är bara fem minuter gammal när Magnus Krekula kommer med ett inlägg, målisen kommer ut och stöter bollen rakt på Adam Zingmark som enkelt kan lägga in 1-1 i det övergivna målet. I den 58:e minuten kommer en omdiskuterad situation där Johan Svanlöv försöker hitta Adam med en boll i djupled. Adam och en Kiruna-back löper och på något sätt korsas deras löpvägar varvid Kiruna-spelaren ramlar och Adam kan ensam med målvakten rulla in bollen till ledning 2-1. Vilda protester från FF-bänken renderar i att en av tränarna får sätta sig på läktaren. Efter målet blir det mycket Kiruna och i den 67:e minuten kommer också kvitteringen där OAFF inte får undan bollen tillräckligt långt utan Hasse Laaksonen får en pangträff när han från 20 meter sätter bollen lågt intill Kottens högra stolpe, 2-2. FF fortsätter dominera och har också ett par riktigt bra målchanser som dom bränner, bland annat en nick från fem meter som går rakt på Kotten. I slutminuterna har OAFF ändå två bra lägen att avgöra matchen, en där Danne Mäki kommer igenom lyfter bollen förbi målvakten som fäller Danne. Straffen tycktes klar men ingen signal kommer från domaren. Minuten senare springer Johannes Pekkari sig igenom i straffområdet, har ett jätteläge att spela Adam eller Pär som står soprena framför mål, väljer istället att skjuta men skottet går i burgaveln. Det sista som händer i matchen är att OAFF får en frispark från ca 25 meter som Johannes Pekkari skjuter en halvmeter utanför. Matchen slutar 2-2.

Sett över hela matchen är nog OAFF mer nöjd än Kiruna med delad poäng då FF dominerade stora delar av andra halvlek och också sumpade några bra målchanser. OAFF hade trots det två bra lägen att avgöra under slutminuterna.
I ett jämnt OAFF går plussen till Magnus Jatko i försvaret, Johan Svanlöv på mittfältet samt till Adam Zingmark i anfallet. I Kiruna som i andra halvlek spelade lite gammaldags FF-fotboll, spel med få tillslag där OAFF fick springa sig trötta, visade Erik Lantto att han fortfarande håller en hög nivå.

Domare Simo Barsk gjorde en godkänd insats trots att hans bedömning i ett par avgörande situationer går att diskutera.